Maltodekstrin, glukoza ali fruktoza: katero vrsto ogljikovih hidratov izbrati glede na intenzivnost in dolžino treninga?
Vemo, da ogljikovi hidrati pomembno prispevajo k sproščanju
energije in so posledično osnovni del športne prehrane. Vendar se je dobro
zavedati, da niso vsi ogljikovi hidrati enako sestavljeni ter da lahko izbira
napačnih virov ogljikovih hidratov (v nadaljevanju OH) lahko pomembno vpliva na
slabšo pripravljenost.
Pomanjkanje OH in dehidracija
sta najpogostejša vzroka izčrpanosti pri vzdržljivostnih športih, posebej takrat,
ko treningi trajajo dlje kot 60 minut.
Uživanje OH igra odločilno vlogo pri podaljševanju
vzdržljivosti. S pravilnim izborom OH vam tako uspeh gotovo ne uide.
Priporočljiva
vrednost zaužitih OH glede na dolžino treninga:
- 60-90 min vadbe: zaužijte dodatnih 30
g OH na uro
- 90-120 min vadbe: zaužijte dodatnih 60 g OH
na uro
- Več kot 120 min vadbe: zaužijte dodatnih 90
g OH na uro
»POČASNI«
IN »HITRI« OGLJIKOVI HIDRATI
Ena najpomembnejših stvari, ki jih moramo vedeti o OH, je
ta, da se močno razlikujejo glede na hitrost absorbcije in se v osnovi delijo
na počasne in hitre OH:
HITRI OH
Visok glikemični indeks (GI) hrane pomeni, da OH hitreje
preidejo skozi prebavni sistem in vstopijo v krvni obtok, kar povzroči hitrejši
dvig inzulina ter hitrejšo porabo glikogena. To pomeni, da naše telo praktično
takoj izkoristi vnos OH, kot sta glukoza in maltodekstrin.
POČASNI OH
Medtem ko je GI glukoze okoli 100 in GI maltodekstrina doseže
celo vrednost 185, pa fruktoza spada med OH z nizkim GI (okoli 23). Fruktoza se
skozi prebavila absorbira počasi in preden jo predelajo še jetra, traja kar
nekaj časa, da je končno uporabna kot energija.
KAKO
IZBRATI PRAVILNO OBLIKO OH?
Poleg hitrosti absorbcije se počasni in hitri OH razlikujejo
tudi po različnih načinih, kako pridejo do mišic, od koder se pretvorijo v energijo.
Ti mehanizmi transporta nam pogosto omejujejo vrste OH, ki jih je smiselno
zaužiti: počasni OH se lahko absorbirajo s hitrostjo 30 g na uro, medtem ko se
hitri lahko s hitrostjo okoli 60 g na uro.
Med dlje časa (več kot 2 uri) trajajočimi treningi ali
tekmami je tako smiselno zaužiti več OH na način, da kombiniramo hitre (kot sta
maltodekstrin in glukoza) in počasne (npr. fruktoza).
V naših SiS
Energy Bakes najdete OH v razmerju 2:1, s čimer se ob naporu dobro oskrbite
z energijo.
Zadnje raziskave pa so pokazale, da je idealno razmerje
hitrih in počasnih OH med dlje časa trajajočim treningom pravzaprav 1:0.8. To
razmerje je upoštevano v liniji novih izdelkov SiS
Beta Fuel, k katerimi boste dosegali še boljše rezultate.
IZBERITE
MALTODEKSTRIN, DA SE IZOGNETE NELAGODJU V PREBAVILIH
Enostavni sladkorji potencialno slabo vplivajo na nelagodje
v prebavilih, saj so priljubljena hrana črevesnim bakterijam, kar povzroča
napihnjenost in druge nevšečnosti.
Za razliko od molekul z daljšo verigo, kot je maltodekstrin,
ki je osnova vseh SiS
izotoničnih gelov, so preprosti sladkorji, kot sta glukoza in fruktoza,
molekule s krajšo verigo in višjo osmolalnostjo.
Slednje potrebujejo večjo količino vode, da postanejo izotonične, kar lahko
poveča tveganje za želodčne težave.
Maltodekstrin je OH z izotonično formulacijo. Pri njegovi
vlogi dovajanja energije povzroča minimalno tveganje za neprijetnosti v
prebavilih. Pri SiS za naše gele uporabljamo specifično vrsto maltodekstrina,
ki ima atomsko maso 52.000, kar nam omogoča ustvarjanje edinstvene izotonične
formulacije gela. Z osmolalnostjo
281 osm/kg dosegamo odlično prebavljivost (najlažje prebavljive so pijače z osmolalnostjo pod
290 osm/kg).
Namig: Kot
vedno ni odveč opozorilo, da tovrstnih izdelkov nikoli ne preizkušajte na dan
tekme. Vedno jih postopoma preizkušajte na treningih in opazujte, kako vaše
telo reagira nanje. Postopoma jih uvajajte pri pogojih, kakršni so na dan tekme.
POVZETEK:
Za vadbo, ki traja do dve uri: uporabite hitre OH kot je
maltodekstrin. Najboljši so GO
Isotonic energijski geli.
Za vadbo, ki traja dlje od dveh ur: kombinirajte hitre in
počasne OH (npr. maltodekstrin s fruktozo). Popolne kombinacije tega najdete v GO
Energy Bakes in v celotni
liniji Beta Fuel izdelkov.
Viri:
Jeukendrup, A. E. (2011). Nutrition for endurance sports:
Marathon, triathlon, and road cycling. Food, Nutrition and Sports
Performance III, 29, 91–99.
O’Brien, W. J., Stannard, S. R., Clarke, J. A., &
Rowlands, D. S. (2013). Fructose-maltodextrin ratio governs exogenous and other
cho oxidation and performance. Medicine and Science in Sports and Exercise, 45(9),
1814–1824.
Stellingwerff, T., & Cox, G. R. (2014). Systematic
review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of
varying durations. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 39(9),
998–1011.
Avtor: ScienceInSport
Comments
Reply Comment